http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Gör så att blommorna blommar!

torsdag 22 april 2010

Gör så att blommorna blommar!


- Vad sa du att du skulle göra, sa du? Faga? Vad är det?

Frågan är befogad. Faga är ett lokalt begrepp för den räfsning man förr gjorde på ängen, oftast den med träd, den s k lövängen. Hela byn samlades på våren, ungefär då vitsippan stod i blom, för att göra vårfint. Man räfsade undan nedblåsta kvistar och grenar och gamla löv för att öka den kommande höskörden. Innan djuren släpptes in för bete slog man ängarna och backarna med lie. Detta skedde på sensommaren. Ett hårt arbete, får man förmoda, men som bara ligger några generationer bakåt i tiden.

Djur och människa i samspel, ett vackert sådant! För det är bland annat detta samspel, med bete och slåtter, som skapat våra blommande och älskade ängar och backar i öppna landskap. Utan djur och människa skulle de inte finnas!

Men nu ser ju djurhållningen som bekant lite annorlunda ut. Djuren betar på vallar, om de ens får gå ute, och föds upp på kraftfoder. Backar och ängar växer igen. Blommorna försvinner. Fjärilarna som gillar dessa blommor försvinner också. Men det finns hopp! Du kan själv göra en insats!

Har du en egen tomt eller en sommarstuga? Spara på gräsklipparen i sommar, gör en del av tomten till en äng! Välj ut en lämplig plats med lagom sol och fuktighet. Räfsa på våren, låt gräset växa under sommaren och slå det sedan med lie när det lider mot höst, och blommorna satt frö. Räfsa ihop det slagna gräset, ge det till någon som behöver hö, eller bränn det på lämplig plats. Om det är ont om blommor från början kan du samla frön från vilda blommor i närheten, bättre med det lokala! Sedan är det uthållighet som krävs: det blir ingen blommande äng på en gång. Det kan ta flera år, allt efter markens förutsättningar. Det du vinner är blommande blommor och fladdrande fjärilar - vilda grannar helt enkelt! Läs mer här.

På Gräsö, bilden, finns extra goda förutsättningar för rika blomster; där det finns kalk i backen trivs orkidéerna extra bra. Snart står här Adam och Eva i stolt blomning! Räfsningen är hårt arbete även för en tränad kropp, blåsor i händerna och mörbultad rygg ömmar, men det blir väldigt fint att njuta av i sommar!

... för jag har ju städat bort snön.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar