http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Må hon glänsa - igen och igen!

onsdag 15 januari 2014

Må hon glänsa - igen och igen!





Börjar hon ledsna nu i fönstret, den förut så höga, stolta stjälken med tjusiga kronblad?
Jag talar om amaryllisen, vår populära julblomma.

Dags för soptunnan? Eller bättre, trädgårdskomposten?

Men vänta! Släng den inte! Läs detta först.


Du kan på ett enkelt återvinna denna sköna herdinna (namnet Amaryllis betyder just det, se nedan). Inte för att du sparar pengar, en lök i december urholkar inte plånboken direkt, utan bara för att det är roligt att se livet spira åter. Även när det inte är vår!

Jag har misslyckats många gånger, trots att jag följt alla åtgärder nedan, ibland har löken blommat mitt i sommaren!,  men i år så, fick jag till det!
I alla fall med en av de sparade lökarna.

Spara löken när amaryllisen blommat ut: Knipsa av vissna blommor och låt stjälken vissna ner så att näringen går ner i löken. Vattna med växtnäring en gång i veckan eller peta ner ett par gödningspinnar. Jorden måste torka ut ordentligt  mellan vattningarna.
Sätt ut krukan i trädgården eller på balkongen över sommaren, eller behåll den på fönsterbrädan - men glöm inte gödningen, bladen måste samla kraft för nästa blomning.
Ta in den innan första frostnatten kommer, inte tidigare. Löken måste få rejält med höstkyla, annars sätter den inte knopp. Står den inne måste den få en köldperiod i grönsakslådan i kylskåpet.
Sluta vattna och förvara den mörkt från början av oktober till mitten av november. Bladen vissnar ner och löken vilar ut. Sedan är det dags att plantera om löken. Rensa bort den gamla jorden och döda rötter och låt de friska rötterna (ej själva löken) stå i vatten ett tag. Plantera om i trång kruka, ca 1-2 cm till kanten och med halva löken ovan jord. Ställ i fönstret men täck först den omplanterade löken med papperspåse el dyl till dess att knoppen kommit upp (annars riskerar man att enbart blad kommer upp). Vattna på fatet först när jorden släppt krukan.
Sedan är det bara att hoppas att den hinner slå ut till jul!
Om hösten kommer sent kan man ge dem en köldkick i kylen i september

Lycka till!

"men till nästa år igen, kommer han vår gamle vän, för det har han lovat! Julen alltså. Och amaryllisblomman också, får vi hoppas. 

Lite mer om namnet på vår älskade julblomma:
Namnet amaryllis kommer från det grekiska ordet amaryssein som betyder glänsa eller glittra. Enligt den grekiska mytologin ska Amaryllis också ha varit namnet på en sällsynt vacker herdinna som i trettio dagar stod utanför sin älskade Alteos dörr med en guldnål genom hjärtat, för att bedyra sin kärlek och trohet. När Alteo slutligen gav med sig fann han bara en blodröd blomma som spirat upp ur Amaryllis hjärteblod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar