http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Vilda blommornas dag och andra blommigheter

måndag 27 juni 2011

Vilda blommornas dag och andra blommigheter





"De blomster som i marken bor,
kan aldrig själen glömma.
Hur skönt att djupt bland gläntors flor
se solens fingrar sömma
en vacker klädnad till den säng
som vi ger namnet sommarns äng
och som med solens gyllne tråd
hopsömmas våd för våd."

Harry Martinssons text till sommarpsalmen fick inledningsvis måla upp stämningen för vår vandringDe Vilda Blommornas Dag häromsistens. Jag guidade sex personer en lite kulen förmiddag, regnet var utlovat av SMHI; men när vi träffades på Hågahögens parkering syntes inga droppar ännu i skyn. Vilken tur! Först när vi hade nått vårt slutmål två timmar senare kom dropparna, men det kraftiga regnet kom först senare när vi var hemma igen.
Det är mindre än en kilometer mellan vår träffpunkt och den lilla torrbacke i Hågadalen (i närheten av Eriksbergsskolan). Men tänk så många blomster som i marken bor på den korta sträckan:

I gruset på parkering där vi stod hittade vi maskros, stormåra, vitklöver och ryssgubbe m fl

Kring de vackra hällarna nedanför den nu hägnade Hågahögen, den ska få vila och restaureras, har man sagt, hittade vi överlevarna i torkan: femfingerört, gul fetknopp, grönknavel och backtimjan m f l

Spejandes innanför stängslet hade nu de vackra örterna chansen att blomma helt ostört, utan betande lamm och picknickande familjer: brudbrödet, solvändan, backglimmen, stora blåklockan och många fler.

Invid stigen på väg ner mot Hågaån stiftade guidningens deltagare bekantskap med kattfot, brunrör, blodrot, johannesört och en hel rad med vackra gräs.

I fuktsstråket nedanför beundrades skönheten hos ormrot, sumpmåra, älggräs, jungfrulin och andra fuktälskande arter.

I åkerkanten växte bl a baldersbrå, snärjmåra, jordrök, lomme och rödplister.

Över Hågaån stod vi och spejade ner i vattnet från den lilla bron och såg vattenmärke, gul näckros, hästskräppa, svärdslilja, andmat och andra arter som älskar vatten väldigt mycket.

På en häll efter ån växer minst tre olika fetknoppar: sexkantig, vit och gul tillsammans med axveronika och backlök.

På den lilla ängen i betesfållan gladdes vi åt säfferot och korskovall, som nu spirade efter att fåren betat färdigt. Och vildlinet, darrgräset och toppjungfrulinet gör ju alla blomälskande människor lyckliga!


Och där vi avslutade, vid den lilla torrbacken i Hågadalen ovanför den hage där nyss lammen skuttade omkring, har jag under olika tillfällen hittat totalt mer än 70 olika arter!

Det har varit vilda blommor på andra ställen tidigare i år:
Guidat har jag gjort i Fiby urskog och längs Jumkilsstigen. Men barnvagnsguidningen i början av maj i Hågadalen frös inne. Ingen ville komma när våren fick ett bakslag.

Nu stundar en massa vilda blommor under Botanikdagarna 2011. Jag guidar i Hårsbäcksdalen, Hjälstavikenoch på Vånsjöåsen. Start onsdag. Deltagare 100 pers. Många bakade bullar har det blivit. Hoppas de uppskattas nu efter alla mina mödor.

Och fältarbetet har i år redan skett i några uppländska pärlor. I våras nunneörten i Boda och på Brudskäret, på Söderön.
Krissla vid Kallerö. Alla arter längs undersökningslinjer i Boda. Sedan stunder mera linjer och knäböjande över grässtrån på Laduskär, på Raggarön och vid Sandören. Alla i Östhammars vackra kommun.

Och fler arter kommer det bli med konsultuppdrag i mina tassemarker hemmavid: Hågadalen och Nåsten.

Sist i raden väntar fjällfloran i norr.


Ljuva blomsommar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar