http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Ett farväl till Sommar

tisdag 24 augusti 2010

Ett farväl till Sommar


- Vi vill inte bli grillade levande, tycks de ropa.
Gråsuggorna kryper hastigt ut ur hålig-heterna i den lite murkna brädan som ligger på tork vid sidan av elden. Djur-vännerna J och S assisterar i livräddningsarbetet och lyfter varsamt de små liven till en tryggare tillvaro långt från lågorna. Getingarnas envisa besök till läskeflaskan tar de också med ro. Här ska inte vara något dödande!

Äventyren blir både stora och små när vi drar iväg med barnen på camping vid Kallrigafjärden. Ingen sommar utan tält! Vädret är molnigt, men luften härligt sensommarljum. Hemifrån stan meddelas det att regnet öser ner. Men hos oss spricker solen nästan fram men ångrar sig och i stället blåser det upp en frisk vind. Den håller i sig hela natten. Men regndropparna gick att räkna på ena handens fingrar.

På skogsvägen mot vårt mål möter vi en hoppande groda. En fladdrande sorgmantel. Och en del mygg. Men dem blåser vinden bort sen. Och så efter sommarens torka med efterföljande regn: svampen är här! Bärandes på det vi behöver för natten ser vi snart de första snåren av nordens oliver; havtornets bär lyser orange bland de silvergröna, avlånga bladen i de taggiga buskagen. Vårt val av boplats, vid vattnet, är helt omgärdat av dem, längst ut som vi är på en halvö. J och S smakar lite försiktigt på de smakrika C-vitaminbomberna.... Nja, blir nog omdömet att döma av minen när den lite sura smaken når deras smaklökar.

- Titta, vad som fanns i tältpåsen, ropar L plötsligt och tar fram gosedjuren från fjolårets camping, kvarglömda i mörkret och kanske bortglömda. Men ett kärt återseende. När tältet är uppsatt tar L och jag ett dopp. J samlar blommor, S samlar stenar. J och jag slår upp de botaniska fynden i floran. Få se nu, rödkämpar, backglim och malört. Mmm, vad malörten luktar gott när man gnuggar bladen!
...där går en flicka hon samlar på stenar, hon har en miljon...

Skymningen sänker sig och röken från ene-stören sprider annan väldoft i kvällsbrisen, där vi sitter kring flammande lågor. Molntussarnas toppar färgas röda av den nedåtgående solen. Efter tillagad mat på stormköket och frågelekar är det dags för både stora och små att krypa till kojs. Såväl stora barn och små gråsuggor. Och mammor med.


Vi fick också vara med! Härligt att komma ut i ljuset igen! Får vi vara med nästa år igen?

Väl hemma igen avslutar Niklas Rådström årets Sommar i P1 på ett strålande sätt i sitt sökande efter mening. Vemod var ordet. Då får man väl nu luta sig tillbaka och samla sommarskatter som denna ovan. Eller dryga ut sommaren med härliga bad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar