http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Här är en massa knappar man kan trycka på...

söndag 19 september 2010

Här är en massa knappar man kan trycka på...


Foto: Karin Lindström

- Här är en massa knappar man kan trycka på..., säger farmor, och lockar med sig barnbarnen in i mörkret bland Biotopias dioramor, de landskap med uppstoppade djur, som Uppsalaborna kan se gratis. Om och om igen.

Och det gör dem. Besökssiffrorna för Biotopia, Uppsalas fd Biologiska museum, är de högsta för alla museum i stan. Under de tre år som museet varit öppet efter ansiktslyftningen har Biotopia, med Vasaparken utanför, blivit barnfamiljernas absoluta favorit.

Så här i hösttider bjuder helgens tema på svamp. Förstås. Uppsala svampklubb bistår i biolabbet med bestämning av medtagen svamp och har dukat upp både stora och små, både gula och röda, på bäddar av mossa. Blek taggsvamp. Stensopp. Karl Johan. Kantarell. Bara namnen på våra svampsorter får en att bli på bra humör. Så söta! För att inte tala om hur goda de är nystekta i smör! Det luktas och undersöks. Diskuteras och jämförs. Helgens tema tycks locka de äldre till biolabbet. Andra helger står barnens pyssel i centrum. All time high på Biotopia har varit då vi bygger fågelholkar på sportlovet.



Pling! Där träffades ännu en gädda i det populära dataspelet Finns i sjön, där man två och två tävlar mot varann i en minut. 10 poäng för varje fångad gädda. Men 10 minus om du stöter på bävern i stället. Fanfaren ljuder. Vinnaren är korad. 40 poäng till pappa denna gång. Men med lite övning, och fler besök på Biotopia, så kan sonen snart ta revansch.

- Har du sett vilken lång näbb den där fågeln har, säger en besökare och pekar på hägern, som just fångat en groda. Lugnet lägger sig efter att pilgrimsfalken återigen har berövat livet på en knipa vid fågelsjön. Knappen vid fågelsjön och ljus- och ljudspelet som går igång skrämmer kanske en och annan palt på besök. I skärgården drar ett åskväder förbi. det kan ju vara bra att hålla en stor i handen då. Populärast bland den yngsta är förstås älgen, som ett otal gånger varje dag berättar om flyttfåglarna som kommer tillbaka på våren.

Ännu en tid kan man man avnjuta Hugos kaffe från hela världen utanför den hundraåriga museibyggnaden. När solen spricker fram genom molnen är det fortfarande behagligt och gott under palmträden som fortfarande ramar in uteserveringen. Den blandade lunchtallriken går inte heller av för hackor. Rekommenderas å det varmaste. Eller ta med dig kaffekoppen till pysselborden i nedre planet, så kan barnen rita och måla svampar medan du kanske får en stunds avkoppling.

Har du ännu inte sett de mossiga blocken i Storskogen eller vandrat på Kungsspången i Florarna? Fler tips för dig som vill upptäcka ditt eget Uppland finns. Biotopia svarar på alla din funderingar om vart du vill åka. Och så köper du termosen och sittunderlägget till utflykten i museishopen. Med "Min första småkrypsbok" kan du lära dig namnen på skogens krabater som du träffar på. Och med FireFork får du den perfekta grillpinnen så att korven inte ramlar ner i lågorna.

Är du lärare är det bara ett boka ett besök med din klass så fixar vi en guidning eller aktivitet enligt dina önskemål. Biotopia tar emot grupper från förskoleåldern till gymnasiet. Och även andra grupper och föreningar. Vill din förening med naturinriktning boka möteslokal erbjuder museet detta gratis på onsdagkvällar.

Det finns alltså många skäl för ett besök på Biotopia. Café eller pyssel. Utflyktstips eller dataspel. Vad faller din röst på idag, denna valdag? Vi ligger granne med Vasaparken, Katedralskolan och Ekonomikum. Välkommen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar