http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Upplandsleden i september

tisdag 14 september 2010

Upplandsleden i september



Vågar du sova över i ladan i Stakvreten? Vågar du ens öppna dörren och kika in? Ett stort getingbo på dörrhandtaget kan få även den mest luttrade vandrare att tveka om valet av övernattningsplats. Men vi är bara vandrare på dagstur, och ja, vi vågar glänta på dörren. Några getingar syns inte till. I annan väderlek än vår sensommarsol är detta säkert ett utmärkt tak över huvudet.

Från Torstuna kyrka i söder till Vittinge i norr går Upplandsledsäventyret en lördag i september. I jordbruksbygden norr om Enköping vittnar gravarna i landskapet om traktens långa historia. I brynen lyser ängsvädden i lila. I skogen lyser soppar och skivlingar i kapp. Hösten är här. Men blåbären smakar fortfarande och ger extra vandringsenergi.


Vår skriftliga guide för dagen (förutom Terrängkartan 619 Enköping) "Upplandsleden - en naturupplevelse" lovar fin utsikt vid dagens första stopp, Härledgården. Det är en hembygdsgård med vackra och välbevarade byggnader från 1700-talet. Skriften har rätt: det är verkligen fantastiskt att sitta vid picknickbordet och fiska fram mumsbitar ur matsäcken. Slätten breder ut sig. Framför huvudbyggnaden tronar ett stort vidkronigt vårdträd. Och min blick fastnar på de förunderligt krokiga träden framför den gula lilla dörren i det lilla lilla torpet på ägorna. Är det krikon kanske? Vad är egentligen det för ett träd? Vid Härledgården är till och med dasset värt ett besök och väcker vår fascination.



Men det är dags att dra vidare. Vi har en bit att gå kommer det att visa sig. Efter möten av några av skogens invånare, en tordyvel, en groda, en huggorm och ormvråken i flykten har våra trötta ben passerat både hyggen och lite mörkare mossig skog och vi når det kuperade landskapet i Skattmansöådalen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar