http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Hand i hand med Linné

fredag 17 maj 2013

Hand i hand med Linné


"Gode Gud, huru många skynda ej, utan ringaste kännedom av vad fäderneslandet äger, bort till utlandet för att där ifrigt uppsöka och beundra det, som därute finnes, fastän förnämsta delen däraf är vida underlägset det, som kan skådas på fädernejorden, om blott man rätt öppnar ögonen. Ingenstädes i utlandet har jag funnit en trakt, som är rikare än vårt land på märkvärdigheter i naturens rike; intet, som kan uppvisa så många, så häpnadsväckande naturens mästerverk!"
(ur Linnés installationsföreläsning som professor vid Uppsala universtitet 1741)

Denna upptäckarglädje och beundran för Sverige och svensk natur har jag i tankarna när jag på Biotopia rekommenderar utflyktsmål i Uppland för stora och små. Varför lägga ner massor av pengar, och flygresor!, på att resa till andra sidan jorden när äventyren väntar runt knuten? Är det inte lika hippt i Sverige som i Thailand?


Linné hade i uppdrag att med sina landskapsresor kartlägga landets naturresurser. Och det gjorde han. Vi kan inspireras av hans tankar idag även på denna punkt. Varför äta utländskt kött och dricka utländsk mjölk när vi producerar detta och mycket mer av bästa kvalitet på hemmaplan? Och hur är det med alla mediciner vi köper på apoteket? Kanske din åkomma kan botas med en vildväxande ört i din närhet? Men funkar en strävan mot att ett land ska vara självförsörjande så långt det är möjligt idag i vår globaliserade värld? Knappast. Men hur kan man gå tillbaka några steg? Har vi inte dragit det hela ett steg för långt, allt sitter ihop. Faller en, faller alla. Och de som drabbas hårdast är de som har bidragit minst till problemet, exempelvis utvecklingsländernas utsatthet för klimatförändringarna som vi i väst har åsamkat dem genom vårt sätt att leva.

Linné hade ett brett verksamhetsfält och hade åsikter och föreläsningar om det mesta.
Jag vandrar i Linnés fotspår i sommar. Guidar bland "spenaten" i den svenska naturen och i hans trädgårdar, Linnéträdgården och Linnés Hammarby och på cykel längs Linnéstigarna. Välkomna ut!

Här gäller det att läsa på. Linné-litteratur är det gott om!


Foto: Anett Persson.

Och så drar jag sen på svemester, semester i Sverige alltså. I år blir det landskapsresa till Värmland och Dalsland. Som jag vill se från cykelsadeln.

Det finns fortfarande mycket att lära och inspireras av från Sveriges störste vetenskapsman genom tiderna! Ämnet är outtömligt!

En annan inspiraitionskälla är ju Thoureau och enkelheten. En som dragit samma inspirationskälla till sin spets är Markus Torgeby som jag läser om på Köpstoppsbloggen. Fascinerande.

I handeln kallas vårklynne för machésallad. Man äter bladrosetten som sallad, odlas i Frankrike, importeras till Sverige, där den växer vilt. Sällsynt men ändå. Företagsidé?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar