http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Ett bra liv, eller?

lördag 9 januari 2016

Ett bra liv, eller?


Sverige 2016

Många sjukskrivna
Till synes friska män i karriären söker läkare för hjärtsmärtor
Riktigt små barn träffar andra vuxna mer än deras egna föräldrar
Livet ska rulla på som förut med intressen, jobb och självförverkligande, även efter att man fått barn.
Många kan tänka sig vara hemma på heltid men det skulle ju inte funka i praktiken, för man vill ju resa, ha bil och köpa grejer till barnen...
Så många jobbar för mycket. Och mår dåligt.
Medan andra står helt utanför arbetsmarknaden. Och mår dåligt.
Men fasaden är vacker: nyrenoverat!

Detta var några iakttagelser som gjordes i radioserien Föregångslandet som sändes i P1 under jul- och nyårshelgen.
Föregångsland - tycker vi ja! Har inte vi svenskar en tendens att vara väldigt självgoda?

Fast det där med antalet sjukskrivna och arbetslösa är mitt eget tillägg, man fokuserade i serien på hur vi lever våra familjeliv i Sverige, med ett perspektiv från bland annat Holland och den lyckliga hemmafrun Sandra.
Men man borde ha ställt sig den frågan, jag gör det i alla fall:

Har inte vårt sätt att leva och lägga livspussel, med en ambition att hinna med mer än dygnets 24 timmar kan rymma, ett samband med de höga sjuktalen?

Jag tycker i alla fall att detta samband blir mycket tydligt i programmet, där ju båda männen bakom serien, relativt unga reportrar och småbarnsföräldrar, vittnar om att de sökt hjälp för hjärtproblem som i själva verket berott på stress. Botemedel: stressa mindre, dvs byt livsstil, detta håller inte!

Lösningen är ju enkel, men ändå så otroligt osynlig i debatten: jobba mindre! Och detta ska gälla båda föräldrarna.
Hanne Kjöller i DN är inne på samma linje.
Man intervjuar Sandra om hennes liv med barnen. Men lite färgat blir det allt, att intervjuarna tycker ju att detta liv är lite väl inskränkt, som om att uppfostra barn inte skulle räcka som livsuppgift. Men det är ju under en begränsad del av livet! På samma sätt kan dagens svenska föräldrar, under en begränsad tid då barnen är små, gå ner i arbetstid. Så får barnen den vuxentid de så väl behöver. Det skulle både de vuxna, barnen och samhället vinna på i form av ett större välmående.
Barnens innersta behov lyser med sin frånvaro i debatten kring arbetstid, tillväxt och stora grupper på förskolan.

Många har sagt det förr: att jobba heltid är sedan länge en religion i Sverige 2016. En religion många indoktrineras att tro på. Och det börjar redan på dagis. Allt för den heliga tillväxtens skull. Priset vi får betala? Vår hälsa.

Jag gillar det Sandra i Holland säger om att vara feminist; hon ser sig som feminist för hon väljer fritt att göra det hon själv tycker är viktigt, inte vad någon annan säger är viktigt. Om att vara är feminist innebär att slaviskt göra som samhället vill att vi ska göra, då säger jag nej, tack!

Att en lugnare livsstil med tid för relationer och det som är verkligt viktigt i livet dessutom är snällt mot jorden och klimaten, tolkar jag som att det är den väg vi måste ta in på. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar