http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Nu fortsätter arbetet, på små och stora arenor

lördag 21 januari 2017

Nu fortsätter arbetet, på små och stora arenor


 Tema för dagen: pajas med ihåligt huvud. Bilden lånad från Biotopia. 

Med en ny världsordning (?) och en pajas på plats för ett mäktigt ämbete är det läge att jobba ännu hårdare, var och en efter sin förmåga, mot en ljusare värld.

Man behöver inte flytta berg, den lilla insatsen, den var och en kan göra varje dag, är värdefull. Den som blir av. Tillsammans gör vi skillnad.

I förra veckans Känsligt läge berättade Per Naroskin om en tant i en lägenhet som skrev en lapp till en granne som lagt kuverten fel i soprummet. Eftersom kuverten hade namngiven adressat la hon lappen i grannens brevlåda. Hon ville ju bara informera vänligt, men så fel det blev. Så hur kan man då informera om detta ämne sopsortering utan att det blir så där beskäftigt präktigt? Av någon anledning så har detta vårt dagliga miljöarbete fått något av ett löjets skimmer över sig, ofta porträtterat i film och annat på ett komiskt sätt, t ex Solsidan, då en snubbe i Fjällräven, alltid Fjällräven, skriver någon på näsan vid en sopstation:



I bostadsbilagan i fredagens Unt menar krönikören att vi kan bli mycket duktigare än vi är. Det är märkligt att det tar så lång tid. För fortfarande är två tredjedelar av innehållet soppåsen felsorterad tydligen. Och i Tierp, grannkommun till Uppsala, slår de sig själva för bröstet och berättar om att nu ska de börja sortera ut matavfallet, som ska gå till biogas. Men hallå, det har Uppsala gjort i 20 år! Måste vara politisk vilja som saknats i Tierp. Men varför ska Uppsala envisas med dessa plastpåsar till komposten? De flesta andra kommuner i Sverige med kompostinsamling har de nedbrytbara papperspåsarna. Nu även Tierp. Det vill vi också ha.

Glas, tidningar, plast, metall. Allt det där kan vi ju vid det här laget. Även om det blir lite fel. Här är några tips på hur man kan gå ännu lite längre och minska sopmängden så att det nästan inte blir något kvar. Alls.


- Lämna in all textil till textilåtervinning, även det som är trasigt, som strumpor med hål. Textilinsamling finns på miljöstationerna, hit kan även gamla mjukisdjur och kuddar gå. Så här ser det ut hos mig i strumplådan:



Gör det det hos dig med? Men det är klart. Strumporna med hål samlas i en särskild hög hemma numera, till Återbruksverkstan på Biotopia varje höst! Se översta bilden.

- Användbara kläder, hela och rena, går förstås till secondhand-affären.

- Till katten: PeeWee kattsand. Traditionell kattsand består av en, tung, amerikansk importerad lera som inte brinner och då hamnar på deponi. Med en PeeWee blir svenska träpellets till komposterbart strö när katten kissat. Och bajset lägger man direkt i toan.

Klimatsmart för fyrbenta

- Se till att din bostadsrättsförening eller hyresvärd anlägger en trädgårdskompost, dit jord, större krukväxter och snittblommor kan läggas. Kommunen hämtar.

- Hushållspapper - behövs det? Använd Wettex och golvtrasa. Återvinn mönstrade servetter till det som kräver papper, dessa kan sedan slängas i komposten. Och våtservetterna kan ersättas med särskilda torklappar, till t ex babyvård, som håller ihop även när de är våta.

- Kvitton går till pappersinsamlingen med tidningarna och vitt papper.

- Till henne finns trosskydd och bindor i ekologisk bomull. Om man inte använder menskopp förstås. Inga sopor.

Om dessa tips inte räcker så finns här ett till, från Köpstoppsbloggen: Zero Waste

Lite som tanten i radioprogrammet känner jag mig när jag smygsorterar på jobbet. Skriva folk på näsan skapar dålig stämning. Eller?

Med detta arbete och lite till slängdes den knappt två kilo tunga påsen efter sju månader, mest med kuvert, någon ljusstump, tejp och något presentsnöre, för kort för att återanvända, den här:


Kan man inte återvinna stearin på nåt sätt?
Och två veckor efter tömning finns:

en trasig gummisnodd, ituklippta kuvert, ett vykort, lite tändstickor...
 Sen är det upp till politikerna att fortsätta klimatarbete på de större arenorna.
Jo, klimatförändringarna är ett faktum! Jag har inte kunnat åka varken skidor eller skridskor än! Den där mannen i väster behöver se förändringarna med egna ögon, så kanske han förstår att det är en av de viktigaste frågorna idag. Eller se diCaprios film, i ämnet. Before The Flood. Vi har bara en jord. Låt oss förvalta den på bästa sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar