http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Bokhöst och angeläget om klimatet

fredag 6 oktober 2017

Bokhöst och angeläget om klimatet



Bokhöst.

Nej, jag talar inte om Nobelpriset som i år går till Kazuo Ishiguro. I år har jag redan läst pristagaren.
Inte heller om höstens nyutgivna titlar.

Bara om en brännande het bok jag läser: Naomi Kleins Det här förändrar allt - kaptalismen kontra klimatet.

Jag citerar:

"Ja, den nyliberala tidens tre ideologiska grundpelare - privatiseringen av den offentliga sektorn, avregleringen av företagssektorn och sänkning av inkomst- och företagsbeskattningen, vilket ska betalas med nedskärningar i de offentliga utgifterna - är var för sig oförenliga med många av de åtgärder vi måste vidta för att få ner utsläppen till en säker nivå. Och dessa pelare bildar tillsammans en ideologisk mur som har stängt ute en förnuftig reaktion på klimatförändringen i flera decennier."

och

"Det system för att redovisa utsläppen som de [IPCC m fl] beslöt sig för var en märklig relik från tiden före frihandelseran som inte tog någon som helst hänsyn till de revolutionära förändringar som växte fram alldeles framför näsan på dem vad gällde hur (och var) varorna i världen producerades."  - "Och olycksbådande nog är länder bara ansvariga för den förorening de åstadkommer inom sina gränser - inte för den nedsmutsning som produceras genom tillverkning av varor som fraktas till deras hamnar. Den bokförs på de länder där varorna produceras". 

läs Alla våra varor som vi köper som är producerade i Kina eller Bangladesh läggs inte på Sveriges miljökonto utan på Asiens. Är det rättvist?

Exempel:
"År 2007 var enligt en undersökning 48 % av Kinas totala utsläpp en följd av produktion av varor för export."

"... en av de viktigaste drivkrafterna för det speciella handelssystem som utformades under 1980- och 90-talen var att alltid låta de multinationella bolagen få frihet att finkamma hela jordgloben i sin jakt på den billigaste och lättast utsugna arbetskraften." - "Ett destabiliserat klimat är priset för en avreglerad global kapitalism. Det är dess oavsedda men ändå oundvikliga konsekvens."

Ändå frågar vi (och Norma Klein) oss:

"Varför ska vi bry oss om att skära ner våra utsläpp när alla vet att de snabbt växande ekonomierna är det verkliga problemet eftersom de öppnar fler kolkraftverk varje månad än vi någonsin kan stänga?"

...som om vi själva inte hade en del i det hela...

"Offren för allt detta är vanliga människor: arbetare som förlorar sina fabriksjobb i Juárez och Windsor, arbetarna som får jobb på fabrikerna i Shenzhen och Dhaka, jobb som numera är så nedgraderade att en del arbetsgivare sätter upp nät längs kanten på taken för att fånga upp anställda när de hoppar för att ta livet av sig eller där säkerhetsbestämmelserna är så bristfälliga att hundratals arbetare dör när byggnader rasar samman. Offren är också små barn som suger på blyhaltiga  leksaker, den anställda i Walmart som förväntas jobba över Thanksgiving bara för att bli nedtrampad av en lavin av hysteriska kunder utan att ens då få ihop en lön att leva på."

Norma Klein refererar mycket till Kevin Anderson, engelsman och numera omtalad och icke-flygande gästprofessor i Uppsala. Skulle vara intressant att lyssna på honom. Hans föreläsningar finns på nätet

Klein skriver:
I stället för att låtsas att vi kan lösa klimatkrisen utan att få den ekonomiska båten att gunga menar Anderson och Bows-Larkin att det har blivit dags att säga som det är. För att 'befria vetenskapen från ekonomi, finanser, och astrologi och stå för slutsatserna hur obekväma de än kan vara... behöver vi ha modet att tänka på ett annat sätt och föreställa oss alternativa framtider. ' "

Baksidestextens rubrik på denna spännande bok lyder "Klimatbibeln som ger hopp", men än så länge tycks det rätt mörkt och dystopiskt i min läsning.

Jag hoppas se ljuset i tunneln. Under tiden drar jag mitt eget strå till stacken.
Och bakar surdegsbröd. Mitt första.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar