http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Just nu vill jag känna

fredag 26 januari 2018

Just nu vill jag känna


En Walden-sjö, inte i Massachusetts, men i Sverige.

I dagarna kommer Peter Handberg ut med ny bok av och om Henry David Thoreau.
Han reser i filosofens fotspår i Massachusetts, New England, i boken "Jag ville leva på djupet".

Då passar det bra med ännu en dos filosofi på denna plats, citat från Henry David alltså, ur boken Walden, som kom ut 1854. Det är samma man, Peter Handberg alltså, som har gjort den senaste eminenta översättningen av denna klassiker.


"Våra föreställningar om lag och harmoni inskränker sig vanligen till det som vi kan upptäcka med blotta ögat, men den harmoni som är resultatet av betydligt fler till synes motsägelsefulla, men i själva verket samverkande lagar - vilka vi bara inte har upptäckt än - är betydligt skönare än så. De särskilda lagarna är som våra enskilda synvinklar, precis som konturerna av ett berg förändras med varje steg som vandraren tar; berget har ett oändligt antal profiler, men det har bara en form i absolut mening. Även om man spränger sig fram genom det eller borrar i det så omfattar man det inte i dess helhet."

"- Kanske behöver man bara veta hur hennes [människans] strandlinje ser ut, hennes omgivande landskap eller  omständigheter för att sluta sig till hennes djup och dolda botten."

"Den som kom den längsta vägen till min stuga, genom snö och värsta tänkbara stormar, var en poet. - Ingenting kan stoppa poeten ty han drivs av ren kärlek. - Hans uppgift kallar ut honom alla timmar på dygnet. - Vi fick den lilla stugan att genljuda av uppsluppna skratt och sorlet från allvarliga samtal, vi kompenserade dalgången i Walden rikligt för den långa tystnaden. Broadway är en lugn och övergiven plats i jämförelse. - Vi framkastade flera nybakade teorier om livet över en tallrik gröt, vilket kombinerade en feststämning med det slags klartänkthet som filosofin kräver. "


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar