http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Plogat eller inte plogat - det är frågan

fredag 23 februari 2018

Plogat eller inte plogat - det är frågan




I år har jag haft anledning att jämföra två olika kommuners satsningar på friluftslivet: Uppsala och Norrtälje.

I Fjällnora öster om Uppsala, som är kommunens friluftsgård, satsar man verkligen på att människor ska kunna komma ut: plogar varje dag, tar bilder och lägger ut dagligen så man vet vad som gäller, hyr ut utrustning, har servering. Och så skidspår på vintern när det går. Och vandringsleder på sommaren. En äventyrsbana och en massa annat. Synd bara att det inte går någon buss ända fram! Så har det varit i alla år.

Och så nu i år då, numera granne med skridskosjön Lommaren! Så fantastiskt att bara efter promenad på några minuter nå bryggan och spänna på sig skenorna. Vilken fin start på säsongen, på Juldagen. Sedan blank-is turen med grupp innan snön kom. Det har blivit många turer hemmavid. Och så efter snön då: skulle kommunen ploga?



Det har verkligen varit lite si och så med det. Jag inser att Fjällnora-killarna är proffs! På Lommaren har man plogat ibland. Men inte på helgen då snön fallit. Och när man plogat så har man inte hyvlat så det gör att en massa snö finns kvar och döljer sprickor. Banan är lång, över en mil runt mellan Norrtälje och Sundsta, så man behöver väl inte lägga krut på en åtta meter bred slinga. Istället kunde man göra banan smalare men bättre. Diskussionerna har varit heta hemmavid om de ansvariga vid kommunen, eller snarare om de (okunniga) entreprenörer, som har fått detta arbete på sitt bord i vinter. Jag har höjt rösten och tjatat på dem mer än en gång.

Så upp till bevis nu: fredag eftermiddag, inför vinterhelg mellan Uppsalas och Stockholms sportlov: ploga tack!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar