http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Vårdvision i valveckan

måndag 3 september 2018

Vårdvision i valveckan



Det kom ett brev från framtiden...

"Inbjudan till hälsokontroll

Va? Nu igen?!
Det är ingen fest att på gå hälsokontroll vi vet det. Det tar tid du kanske inte har och det kan kännas lite onödigt. Men. Du kan se det så här:

Efter 15-20 minuter hos oss får du veta om ditt hjärta fungerar optimalt, om dina blodvärden och ditt BMI ser bra ut. Vi diskuterar din konsumtion av alkohol, om du röker, och att du rör dig tillräckligt. Och 269 andra livsviktiga grejer.

Så även om det känns tungt att få den här inbjudan vill vi påminna dig om något som väger ännu tyngre. Din hälsa"

Och så längst ner i brevet, mitt personnummer och "få tid inom 24 timmar".

Så här skulle det kunna se ut. Att alla människor i Sverige, säg över 15, får komma på regelbunden hälsokontroll, träffa samma läkare varje gång och kolla upp om något i livsstilen behöver justeras. Uppmuntra till dessa förändringar. Med uppföljning. Vinnarna skulle vara hela Sveriges befolkning 10 miljoner människors hälsa och Sveriges ekonomi.

Förlorarna blir läkemedelsföretagen. Och eftersom dessa tillhör storfinansen - de bidrar till Sveriges  "tillväxt" genom de höga försäljningssiffrorna - och innehar därför den egentliga makten så blir de svåra att störta.

Vilket parti i Sverige 2018 blir först att lansera hälsokontroll till alla så här i valrörelsens elfte timme? Och vård i tid förstås. En stor del av våra sjukdomar idag kan kopplas till vår livsstil, siffror från WHO här. Vi kan själva påverka denna och kan underlättas med föreslagna hälsokontroll.

De sjukdomar som beror på ett systemfel i organisationer, läs utbrändhet, blir svårare att få bukt med. Här krävs en samhällsomstörtande förändring! Gör om! Gör rätt!

Och brevet från framtiden ovan...
Nej, det var inget fiktivt vårdbolag som jag hittat på. Det var en bara något modifierad text från... Opus Bilprovning! Gällde bilen alltså.

Tänk om vi kunde värna om vår kropp och vår hälsa på samma sätt som vi gör idag om bilen!
Där är min vårdvision för framtiden.

Sex timmars arbetsdag ingår också i min framtidsvision.
Bara så tar vi steget mot en ökad folkhälsa.

Gå och rösta på söndag!

Och ta första steget mot frisk friskvård:

Hälsa på recept : träna smartare, må bättre, lev längre

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar