http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Anteckningar från ett källarhål

lördag 5 juni 2010

Anteckningar från ett källarhål


Det är kallt.
Rummet saknar fönster.
Rummet är litet.
Så även platsen.
Jag skriver.

Således: Anteckningar från ett källarhål


Det var inte regn som föll i byarna, det var något mellanting mellan snö och hagel. Blåsten trängde in genom märg och ben. Kallare än normalt för säsongen, jo, man tackar. Men det är väl det man får ta när jag väljer att pausa tillvaron i en nordlig håla som Arvidsjaur. Vantarna kom med av en ren slump.

När M definitivt lämnar barnstadiet bakom sig och blir myndig var det till sist dags att dra upp på ett besök. Men vad skulle K och jag hitta för present i detta begränsade utbud? En busstation. Ett Systembolag. Ett Konsum och två Ica. Ett kommunhus. Men titta, en blomsterbutik. Och där även Intersport. Och med lite tips ramlade vi på en tv och ett tv-bord på kommunens secondhand-affär. Så förberedelserna var minutiösa till M till sist kom från sista flygdagen på skolan som omyndig.

En lägenhet med två unga grabbar. En vas finns nog inte att uppbringa. Tur då att mamma och lillebror köpt nya vastypen i plast som formar sig med hjälp av varmt vatten. Rosor, tårta och kort och tillskott i kassan från släktingar efter middagen ute bland "the locals" rundade av födelsedagen.

Synd att det var så förbaskat kallt bara! Nordan rev och slet i oss på väg till Ica, men de hann stänga. På macken härjade ortens cykelburna befolkning. Kvällens underhållning på byn längs Storgatan för de lite äldre blev turerna i de gamla Mercedes-bilarna som lokalbefolkningen drog runt i. Fram och tillbaka. Fram och tillbaka. K fick nya inblickar i livet i en "håla". Kan man bo här? Att M står ut! Ja, vill man flyga redan som 17-åring på gymnasiet så får man stå ut med ett och annat. Vad som är tjusningen ska vi snart ta reda på.

Hangaren väntar. Blir säkert lite flashigare än gamle Fjodors mörka källarhål. M är dagens guide.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar