http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Kärleken till Sverige, till vandring... och till Jorden!

onsdag 4 december 2013

Kärleken till Sverige, till vandring... och till Jorden!


"Ty visst är, att, om ej fosterlandskärlekens heliga eld vaknar hos den, som är i tillfälle att med egna ögon se sig omkring i vårt härliga fädernesland, då kan intet väcka den till lifs, då är den mannen eller kvinnan ej värd att kallas svensk."

och

"Men det är ej blott fosterlandskänslan, som eldas, då man i skog och på sjö, på fjäll och på älf, lär känna gamla Sverige och dess folk, utan därigenom stärker man också sin själ och kropp, man lär sig bli rådig och modig och att hjälpa sig själf, och man borde åtminstone äfven lära att bli enkel och måttlig i sina lefnadsvanor och att högakta allt ärligt arbete. Af dessa och många andra skäl, som här ej behöfva upprepas, är det i högsta grad önskligt, att det uppväxande slägtet vänjes att ge sig ut på vandringsturer under skolferierna. "

(Av Fredrik Svenonius, ur Svenska Turistföreningens årsbok 1888, publicerad på nytt i STF:sista samanfattande årsbok, 2013.)

Vindelfjällen vid Syterstugan - utmärkt för fotvandringar!

125 år gamla ideal kanske skulle behöva plockas fram igen för att skapa sysselsättningsalternativ till "det uppväxande slägtet" av idag? Nya impulser. Ny medvetenhet.

Med en ökad respekt och kännedom om skönheten i vårt land kan man kan lägga grunden för nya vanor hos gemene man. För hur ska makthavare motivera medborgare att lägga om sina klimatovänliga vardagsvanor om de inte vet något om eller har upplevt en bråkdel av det sköna som kan gå förlorat? Inte sett vyerna. Inte suttit i en gammal barrskog. Och denna medvetenhet kan i sin tur kan skapa hoppfullare siffror i IPCC:s klimatrapport. För vad gör du och jag åt dessa?:

- inte på 800.000 år har halten koldioxid i atmosfären varit så hög som nu
- mellan 1880 och 2012 steg jordens yttemperatur med 0,85 grader
- vid århundradets slut har temperaturen sannolikt ökat med mellan 1,5 och 4 grader

(Ur Miljötidningen nr 5 2013, "Business as usual")

Men det brådskar! Ändra på folks medvetenhet gör man inte på en kafferast.

Var det bättre förr?
Nja, kanske inte ändå på många sätt.
Men en fotvandring för ung och gammal någonstans i vårt avlånga land (som den gamle Svenonius uppmuntrar till) kunde vara ett hippt alternativ för svensken.

Sverige är genomkorsat av vandringsleder, inte bara i fjällen. 

Snällt mot plånboken.
Snällt för hälsan.
Snällt för relationer.
Snällt för jorden.

Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar