http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Utmärkta ledord längs utmärkt hjul-led. Del 5.

fredag 10 juli 2015

Utmärkta ledord längs utmärkt hjul-led. Del 5.




Det som amerikanska politiker ofta talar så engagerat om. Det alla människor vill ha. Frihet är det fjärde ledordet för pilgrimen.

Vad menar de då med frihet? Den amerikanska? Är det att ha en egen bil? Och kunna ta sig överallt (och ofta hamna i bilköer)? Är det att kunna forma sitt liv? Kan de det? Jag vet inte, men ett tydligt uttryck av frihet för mig är definitivt en cykelsemester, just det som denna "pilgrimscykling" handlar om. Att hitta småvägar dit ingen bil kan ta sig. Att kunna campa var man vill. Vi hittade mysiga betesmarker att fika i. Vi stannade och hälsade på kalvarna i Almö naturreservat (det var gott om naturreservat i Blekinge). Kalvarna blängde nyfiket på oss och våra udda fordon.


Frihet var också under vår 40-mila-färd att lämna en utmärkt led för att staka ut vår väg på egen hand. Välja riktning och bredd och underlag på vägen. Vi cyklade på allt från vandringsled med rötter (!) till mycket kort undantagssträcka längs 80-väg. En föreslagen sträcka är kanske för rätt för en men fel för en annan. Genom norra delarna av Blekinge - "vildmarken" - slingrade vi oss genom små samhällen i skogen som lät som Blekingsk poesi: Skörje, Kuvehall, Ringamåla och många fler. Ibland smekte vägen precis intill en sjö eller ett vattendrag. Och där stod ett vindskydd. Frihet!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar