http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Nu blommar det! - på nya sedlarna

fredag 2 oktober 2015

Nu blommar det! - på nya sedlarna




Igår kom den första av sex nya sedlar ut i omlopp. Många köade vid Riksbanken för att hålla i, lukta på och titta på den nya 200-lappen. En helt ny valör! En Ingmar Bergman. Men nu när alla betalar sin små och stora utgifter med kort så undrar man ju hur mycket dessa pengar kommer att användas. Än har jag inte kommit i närheten av Ingmar Bergman, förlåt, 200-lappen. Men när jag gör det så vill jag gärna göra ett mer ingående studium av den botaniska aspekten. Den förbigicks helt och hållet av den kvinna i radion som beskrev sedeln.

Sex nya sedlar totalt kommer det att bli, sex nygamla kändisar, tre kvinnor och tre män, sex landskap i Sverige som de får representera och utifrån dessa: sex landskapsblommor, nej sju förresten, för Garbo som kommer från Stockholm och ska sitta på 100-lappen, hon får med sig både Upplands och Sörmlands botaniska representanter.

Vi börjar med den gamla Selma, som nu blir en Astrid: 20-lappen.
Astrid Lindgren kommer från Småland, liksom Linné (!), så då pryds baksidan av linnean, Smålands landskapsblomma, och det gläder ju mig särskilt eftersom gamle Linné kommer att försvinna. Men då kommer hans älsklingsblomma istället! Så bra!

Linné skriver i sin Flora Svecica: "Infusion på bladen med mjölk är hos oss ett utmärkt medel mot ischias och reumatiska smärtor." - "Norrmännen botar scharlakansfeber med utvärtes rökning av växten..."


Linnean

Igår började också en 50-lapp att gälla. På framsidan finns Evert Taube, men jag fokuserar alltså på det dolda på baksidorna, det som blommar. Bohuslän var ett av vår store tonsättares älsklingsställen. Och i klippskrevorna där vid havet satt han kanske omgiven blommande vildkaprifol.
Det är faktiskt en släkting till linnean och det har båda den magiska egenskapen att den doftar allra starkast om kvällen och natten.

Linné skriver om vildkaprifolen i samma källa som ovan: "Infusion på årsskotten är blodrenande. "




Greta Garbo ska alltså ersätta Linné på vår 100-lapp. Men Linné är giltig ända fram till 30 juni 2017. Det betyder att jag även nästa guidesäsong kan hålla upp en giltig 100-kronorssedel och berätta inte bara om Roslin-porträttet utan även om originalritningen av Linnéträdgården som gömmer sig där och så den mystiska skogsbingeln. Greta pryds på baksidan av både Upplands landskapsblomma, Kungsängsliljan, och Sörmlands näckros.

Linné skriver om Kungsängsliljan: "Växer i våra dagar utomordentligt ymnigt på Kungsängen vid Uppsala, där den årligen blommar frodigt och förökar sig..."

Linné skriver om vit näckros: "Växten vaknar kl 7 reser blomstängeln och höjer blomman över vattenytan, somnar omkring kl 4 e.m och sänker då den slutna blomman under vattenytan."
Kungsängslilja


Vit näckros, lånad från nätet

Och så till dig som nu hållit i. luktat på och prasslat med en 200-ring. Har du tittat riktigt nära och sett att det är murgröna som klättrar framför raukarna på Fårö? Murgröna - Gotlands landskapsblomma. Klängerväxten som så vackert kan klättra uppföra de krokiga tallarna där på ön.
Linné skriver om murgröna: "Rotens ved används av skomakarna till att bryna knivar på."


Murgröna, lånad från nätet

Kungligheter göre sig icke besvär på de nya sedlarna. Karl XI är det väl som har prytt 500-lappen. Det är slut med det nu. Nu höjer istället Birgit Nilsson upp sin stämma. Kan man höra hennes sång om man lägger örat intill? Kan du inte fixa det, Ingves?
Birgit Nilssons rötter finns i Skåne och där är prästkragen landskapsblomma.

Linné skriver om prästkragen: "Prästkragen kallas i Medelpad för vitkullor. "


Prästkrage

Och så favoriten: Lappland och Dag Hammarsköld, Sveriges stolthet och generalsekreterare i FN. Han bodde ju inte bara i Uppsala, liksom jag gör, utan han älskade även fjällen och Lappland. Liksom jag gör. Dag kommer att sitta på 1000-lappen och med en blick i fjärran. Han kan inte blicka ut över en fjälltopp i alla fall för kavaj och skjorta sitter prydligt som de ska.
Lapplands vackra botaniska symbol är fjällsippan, denna lilla skönhet som alltid är lika magisk att möta på fjället! Synd att man så sällan håller an 1000-lapp i sin hand. Nu måste det bli av på nåt sätt.

Linné skriver om fjällsippan: "Den ständigt grönskande vackra växten är den täckaste av fjällväxterna med sina snövita blommor."



Om nu inte sedlarna kommer till användning för alla och envar så kan Linnés samlade kunskap här redovisad kanske komma till pass. Idag och i evinnerliga tider, när vi åter har kristider. De kan komma snarare än vi vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar