http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Please, placera plasten på planenlig plats!

tisdag 13 oktober 2015

Please, placera plasten på planenlig plats!


Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill... Låt den få leva.
Plasten håller på att dränka oss alla. Plastskräpet som vi släpper ifrån oss alltså.
Allra mest hotar plasten livet till havs, där stora mängder flyter omkring i havsströmmarna. Havsfåglarna får i sig plasten via fisken. I en undersökning som hänvisas till i en DN-artikel om plastskräpet i Bohuslän berättas att 90% av stormfåglarna i Nordsjön hade plast i magarna. Dit har dessa minsta plastbitar kommit via den blandning av plankton och små plastbitar som fiskarna äter.

Sedan vi började producera plast på 1950-talet har produktionen bara ökat. Och den plast vi inte tar ansvar för utan slänger i naturen hamnar så småningom i havet. 80% av plastavfallet i haven härrör från mänskliga aktiviteter på land, visar en annan undersökning som redovisas i National Geographic nr 5, 2015.

Fler hårresande siffror som tidningen berättar om plast är till exempel:

88% av havsytan är förorenad med mikroplast (dvs bitar mindre än 5 mm)

18.000 ton avfall kastas varje dag i haven.

En plastpåse:
produceras på 1 sekund
används i 20 minuter
men förorenar i 450 år.

Tänk på det du student i Uppsala, till exempel, nästa gång systemkassen bara släpps på marken när sista ölen plockas ur på fredagskvällen ute. Jag ser många sådana plastpåsar på marken i min stad, just kring de områden där ni bor...

70% av det avfall som flyter runt i haven består av plast.

National Geographic hänvisar i sin tur bland annat till en vetenskaplig artikel. "Plastic debris in the open ocean" av Cozar et al (2014) samt FN:s miljöprogram.

Om man bor i Bohuslän kan man på hemsidan Renkust.se tipsa ansvarig kommun om var det behöver städas. Men man kan också få hjälp att hämta skräp man själv samlat ihop.

Vi andra landkrabbor kan göra vad vi kan. Slänga engångsmuggen och flaskan i plast en papperskorg på stan eller helst i ett kärl för plaståtervinning. Och varför gör vi inte som de vid Bohuskusten, fast på land: vi kan plocka upp ett plastskräp var per dag från marken. Och slänga plasten på planenlig plats.

Plasten hör inte hemma här. Hamnar till sist i havet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar