http://vildvittransblog.blogspot.com/ Skogsliv vid Lommaren – betraktelser: Tid för arbete, vila, familj, fritid... Räcker din tid?

torsdag 24 oktober 2013

Tid för arbete, vila, familj, fritid... Räcker din tid?


Jag satt på tåget till Stockholm häromveckan och en rubrik i Metro fick mig att grabba tag i tidningen.

"Det räcker med att jobba 15 timmar" löd rubriken på insändarsidan den 11 oktober.

Och den pålästa insändarskribenten "Morgonpigg" åberopar ekonomen John Maynard Keynes profetia från 1930-talet att vi vid millennieskiftet på grund av den tekniska  utvecklingen skulle möjliggöra en arbetsvecka på 15 timmar.

Tillverkningsindustrin är halverad från 1960-talet fram till idag, i antalet arbetstillfällen räknat. I stället har det uppstått en ny "industri" i form av jobb inom finansiella tjänster, affärsjuridik, telefonförsäljning, management-konsulting mm mm

Skribenten skriver
"...köttberget av pappersvändare och administratörer slutar aldrig att växa" medan de som gör viktiga jobb som att vårda och undervisa ständigt lever under ständigt nedskärningshot.

Efter Sasja Besliks föreläsning i går på en företagsträff i Håbo kommun ställdes frågan i publiken hur man i stället kan ta tillbaka jobben i t ex textilindustrin till Sverige, i stället för att våra kläder nu produceras i Sydostasisen under tvivelaktiga villkor till försäljning av orimligt låga priser i vårt land. Ja, hur? Vi måste ju anpassa oss till marknaden... brukar det låta från företagsledningen.

Och idag 2013: vi jobbar, jobbar, jobbar ändå.
Men passar på att slösurfa ca 2 timmar per arbetsdag, kanske i brist på meningsfullt arbete.

Vi jobbar så mycket att det hotar vår hälsa!
Som en reaktion på detta: Idag är det TimeDay! Visste du det?
En motrörelse från vårt överarbetande som hotar vår hälsa, våra relationer. Och vår miljö!

Sextimmars arbetsdag nu!

Är mitt jobb meningsfullt? Är ditt?

1 kommentar:

  1. En fin blogg. Tänk så olika det är. Vi inom äldreomsorgen jobbar redan 6 timmar. Har fullt upp helat tiden och skulle behöva jobba fler timmar om vi skulle göra klart. Människan blir aldrig nöjd vi önskar jobba två timmar till men det kostar för mycket.

    SvaraRadera